Şiran Belediyesi

ŞİRAN'DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Geri

ŞİRAN'DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

16 Temmuz 2019

Şiran’da 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ

Şiran’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında akşam programı saat 20:00'de Atatürk büstü önünde başladı. İlçe protokolü ile vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile programı takip etti. Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program Kuran Tilaveti ile devam etti. Programda konuşan   Belediye Başkanımız Mutlu Özel ;

‘Türkiye Cumhuriyeti‘nin içte ve dışta bağımsızlığına, ülkemizin huzur ve refahına göz dikenlerin bir temmuz gecesinde yapmaya çalıştığı kalkışmayı, sokaklara dökülen genç yaşlı, kadın erkek, Türk milletinden milyonların bastırdığı bir destandır 15 Temmuz.

Türk milleti asil kanlarıyla suladığı bu vatan toprağının bir karışını bile teslim etmez. Demokrasiye göz dikenlerin asla hâkimiyetine girmez bu millet. 
Türk milleti gerçekten büyük ve asil bir millettir.

15 Temmuz gecesi, ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakar millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Ancak, milletimiz, darbe girişimini, sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı.

Şehitlerimiz ve gazilerimiz, 15 Temmuz gecesi, cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Hiç şüphesiz ki, şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. Artık her yıl, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde kendilerini gönülden yâd edecek, hatıralarını gelecek nesillere aktaracağız.

15 Temmuz’da, meydanlara, tıpkı Çanakkale’de, İstiklal Savaşımızda olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen büyük Türkiye vardı, büyük Türk milleti vardı. Bu darbe girişiminde, milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.

Milletimiz, o gece, tıpkı 717 yıl önce Söğüt’te, 563 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi, Anadolu topraklarını  istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi bölmek isteyen saldırganlara karşı  Çanakkale’de, Dumlupınar’da ne cevap vermişse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir.

Tarih tekerrürden ibarettir. Yakın tarihimize gidelim.

30 Ekim 1918 akşamı imzalanan Mondros Mütarekesini hazırlayanlar ülkemizi işgal etmenin önünü açmış, ülkemiz itilaf devletleri arasında paylaşılmıştır.

İşte bu zor zamanlarda bu asil millet hem kurtuluş savaşını başlatmış hem de Türkiye Cumhuriyetini kurarak işgali bertaraf etmiş, bağımsızlığını ilan etmiştir.

1918 de ki aynı zihniyet 15 Temmuz da yeniden bir işgal girişiminde bulundular.

Fakat yine hesap edemedikleri bir şey vardı. İstaklal Marşına dahi KORKMA ile başlayan bu vatanın asil evlatları, birkez daha Türkün Allah tan başka kimseden korkmayacağını, esareti kabul etmeyeceğini tüm dünyaya ispat etmiştir. 
Peygamberimizin duasına nail olan bu millet her daim mazlumun yanında zalimin karşısında olmuştur.

Bu güzel ülke, artık, 15 Temmuz öncesinden daha güçlüdür.

Şairin dediği gibi: “

Tasalanma yiğidim, zaman bizden yanadır.

Külümüzden yükselen duman bizden yanadır.

Son durak, son ilahi ferman bizden yanadır

Dünya düşman olsa da iman bizden yanadır.

Bu vatan uğruna canlarını veren tüm şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz.

Demokrasi şehitlerimiz, tarihin şerefli sayfalarına yerlerini almıştır.’ Sözleri ile konuşmasını bitirdi.


 Belediye başkanımızın ardından   ilçe Kaymakamımız Osman Oğuz Ekşi’nin günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptı. 15 Temmuz Şehidimiz , hemşerimiz Muhammed Fazlı Demir’in kayınpederi Cemal Aydın kahramanlık türküleri söylemesi , İlahiler ve sine vizyon gösterisi ile devam eden program 00:13 de verilen sela ile sona erdi.